Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

haptonomische zwangerschapsbegeleiding


Zodra je zwanger bent kun je al samen met je partner contact maken met je kindje. Als je de eerste bewegingen voelt (dat is meestal rond de 16-20 weken) kun je de reactie van hem of haar op je aanraking al gaan waarnemen. Contact maken doe je door beiden de handen op je buik te leggen en je kindje in je handen uit te nodigen. De ene keer komt het door deze aanraking in beweging, een andere keer komt het juist tot rust. Op deze manier ontdek je samen waar je kindje zich het prettigst bij voelt.

Begeleiding rond de 16-20 weken:
Rond deze tijd start dan ook de Haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Omdat elk ouderpaar verschillend is wordt de begeleiding individueel gegeven. Ze bestaat uit zes bijeenkomsten.
  • Vijf bijeenkomsten vóór de geboorte
  • Eén bijeenkomst samen met je kindje ongeveer zes weken ná de geboorte
Behalve contact maken met elkaar en met je kindje, komen tijdens de begeleiding ook onderwerpen aan bod zoals o.a.
  • een goede lichaamshouding
  • ruimte maken in je schoot waardoor je je kindje makkelijker kunt dragen
  • hoe je de zwangerschap en geboorte zoveel mogelijk samen kunt beleven op jullie eigen unieke manier
  • welke plaats krijgt het kindje in jullie relatie?

geboorte:
In de tweede helft van de begeleiding staat de geboorte centraal.De verschillende fases van de geboorte worden behandeld. Je oefent met het opvangen van weeën en er wordt aandacht besteed aan het leren omgaan met pijn. Ook leer je lichamelijke signalen herkennen en krijg je inzicht hoe je hiermee kunt omgaan.

Het vertrouwen in je lichaam neemt hierdoor toe. Je voelt hoe je je kracht optimaal kunt gebruiken zodat je je kindje tijdens de geboorte beter kan begeleiden. Je partner speelt in de zwangerschap en bij de geboorte een enorm belangrijke rol. Doordat je partner tijdens de zwangerschap al intensief bij jou en je kindje betrokken is, is hij/zij beter in staat je bij de geboorte te ondersteunen. Deze betrokkenheid van beide partners bij de zwangerschap en de geboorte vormt een goede basis voor een hechte band tussen ouders en kind. Mogelijk verloopt de geboorte op een andere manier dan dat jullie graag gewild hadden, bv. in het ziekenhuis of een keizersnee. Tijdens de begeleiding wordt hier ook op ingegaan zodat jullie zo goed mogelijk voorbereid zijn.

Tijdens de laatste afsluitende bijeenkomst met jullie alle drie, gaan we kijken hoe jullie de geboorte en de eerste weken daarna hebben ervaren en besteden we aandacht aan hoe je op een meer haptonomische manier met je kindje om kunt gaan.

Voor meer vragen kun je mailen of bellen met Ingrid van der Kamp ingrid@praktijksimonepeerdeman.nl 06 - 83 417 175